Kako telo komunicira sa nama?

U našem telu se kostantno dešavaju hemijski procesi. Telo održava zdravlje i sam život  usklađivanjem tih hemijskih procesa sa trenutnom situacijom u kojoj se nalazimo (homeostaza).  

Mi i sami možemo uticati na hemijsku strukturu organizma. Na primer, unošenjem hrane unosimo  određene hemijske supstance. Kvalitetna ishrana će proizvesti zdravo telo, a loša bolesti. Ili, ako  bi smo se našli na pogrešnom mestu, ujed pčele ili zmije bi mogao da promeni hemijsku strukturu  i dovede čak i do smrtnog ishoda. Osim toga i naše misli menjaju hemijsku strukturu, a time  direktno utiču i na opšte zdravlje tela. Pozitivne misli jačaju telo, dok ga negativne oslabljuju.  

Bilo kakvu promenu u telu možemo primetiti ako na to obratimo pažnju. Na taj način telo nam  saopštava da se nešto unutar nas dešava. Ako nas ujede pčela imaćemo otok i senzacije u telu.  Ako unesemo prviše alkohola, pojaviće se dezorjentisanost. I to su pojave na koje smo navikli i sa  kojima umemo da funkcionišemo. Ono što većinu populacije najviše ugrožava jeste psihološki  uticaj na zdravlje tela i tu ima prostora za lični rast i razvoj. Za početak je potrebna jasnoća oko  ove teme.  

Kako telo komunicira sa nama

Kada smo uznemireni ili uplašeni oko bilo čega, u telu će se dogoditi hemijski procesi kao  odgovor na naše psihičko stanje. U situaciji kada nas pojuri divlja zver, mi smo uplašeni, a telo  pokreće stresni mehanizam koji nam pomaže da prevaziđemo situaciju u kojoj se borimo za  opstanak. Stresni mehanizam utiče na hemije u telu tako da nas motiviše na borbu ili beg i  obezbeđuje nam sve potrebne resurse da to ostvarimo.

Kako telo komunicira sa nama

Stresni mehanizam nam pomaže da preživimo u kritičnim situacijama. Problem nastaje kada mi  sami pokrenemo stresni mehanizam u situaciji koja nije ni blizu ugrožvajuće. To je loše zato što  hemijske promene koje pokreće stresni mehanizam, dugoročno štete našem zdravlju. A zašto to  radimo? Zato što preuveličavamo značaj životnih situacija. Strah od loše ocene u školi, strah od  otkaza na poslu, strah od napuštanja partnera, strah od … . Strah od situacija na koje namamo  uticaj nas drži u stalnom stresu. Slično je i sa besom, ljutnjom, tugom, razočaranjem… u svim  ovim situacijama su aktivni hemijski procesi koji ugrožavaju zdravlje, a dugoročno i sam život.  

Kada smo predugo pod stresom, telo će nas obavestiti nekom promenom na telesnom nivou. To  se zove psihosomatika. Telo nas kroz simptom obaveštava da nešto nije u redu. Ako mi sami  svojim postupcima proizvodimo reakciju tela koja će ugroziti naš opstanak, onda nešto stvarno  nije u redu. Potrebno je da znamo da odgovorimo na životne okolnosti tako da održimo stabilno  funkcionisanje tela. A to se može naučiti.  

Postoji naučno dokazana i medicinski priznata antistres metoda koja nam pomaže da održavamo  opšte zdravlje tela optimalnim. To je metoda kojom umirujemo autonomni nervni sistem koji  pokretač rada svih organa u telu i koji prenosi informacije koje menjaju hemijsku reakciju tela.  Održavanjem tog dela nervnog sistema mirnim, postižemo da svi organi u telu rade svoj posao na  pravilan način i tako dugoročno održvamo zdravlje organizma. Osim toga, praktikovanjem metode  svoju pažnju usmeravamo ka unutra i na taj način pratimo stanje tela i znamo kako se trebamo  ponašati.  

Metoda se lako uči i redovnim praktikovanjem doprinosi boljem radu svih organa u telu,  kvalitetnijem spavanju, osećaju mira i zadovoljstva, povećava koncentraciju i kreativnost, izoštrava  fokus, jača intuiciju i čini da se osećamo prijatnije i zdravije. Takođe, pomaže u povlačenju  simptoma i izlečenju nekih bolesti uz redovnu propisanu lekarsku terapiju.

Sve pozitivne stvari treniranja se dešavaju zato što umirivanjem autonomnog nervnog sistema  menjamo sopstvenu reakciju na okolnosti i to je ono što postepeno, vremenom dovodi do  zdravijeg odnosa prema životnim okolnostima.

Kako telo komunicira sa nama

Ono što bi svakako pojačalo efekte treniranja jesu  koučing i psihoterapija kao metode kojima obrađujemo razne teme i uklanjamo blokada koje utiču  na negativan odnos prema životu i situacijama koje su pokretale stresni mehanizam.  

U ponedeljak 22.05. sa početkom u 18:30h će preko ZOOM platforme biti održana online antistres  radionica na kojoj ćete dobiti više informacija o tome: 

  • Šta je to stresni mehanizam 
  • Kako on deluje na naše telo 
  • Kako sami utičemo na rad ovog mehanizma 
  • Kako možemo menjati naše reakcije na stresno okruženje 
  • Kako funkcioniše Autogeni trening 
  • Koji su jednostavni načini da se umirimo u trenucima uznemirenosti 

Prijavite se na vreme kako bi ste rezervisali svoje mesto na radionici. Imaćete mogućnosti da  postavljate puno pitanja i da uživo isprobate trening opuštanja i njegove efekte na trenutno  raspoloženje. Radionica je interaktivna i informaciona što znači da ćete aktivno učestvovati.  

Cena radionice je 500 dinara.  

Prijavite se putem broja telefona ili na kontakt mail-ove u nastavku: 

 

0692690660 

[email protected] 

[email protected]